Zimmî anlamı nedir?
Sözlükte “borç, bir kimsenin üstlendiği ve ödemekle yükümlü olduğu alacak; himaye, mal; zimmet kökünden gelen ve “anlaşma, ahit” anlamına gelen zimmi (çoğulu zimem), “sigortalanmış ve korunan kişi” anlamına gelir.
Osmanlıda zimmî nedir?
117. (3) uygulayan gayrimüslimler için kullanılan bir terimdir. Gayrimüslim bir erkeğe zimmi, kadına zimmi denir. Bir savaşçının zimmi olabilmesi ancak bir zimme anlaşmasıyla mümkündür (4).
Zimmet nedir tarihte?
İslam ülkelerinde yaşayan gayrimüslim uyruklular için kullanılan bir terim. İnsanları birbirlerine bir şey yapmaya veya vermeye mecbur eden yasal bir ilişkiyi veya bu ilişkiden doğan yükümlülükleri tanımlamak için kullanılan yasal bir terim.
Zimmet Antlaşması nedir?
Zimmet Anlaşması, Müslümanların, İslam dininin üstünlüğünün kabul edilmesi şartıyla, diğer semavi din mensuplarına dostluk ve koruma sağladığı anlamına gelen ikili, açık uçlu bir sözleşmeyi tanımlar15.
Zimmiler kimlerdir?
İslam hukukçularına göre zimmi veya ehl-i zimme, anlaşma gereği cizye ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeleri karşılığında bir İslam ülkesinde daimi ikamet hakkına (dârü’l-İslam) sahip olan gayrimüslim vatandaşlardır (bkz. Tevbe Suresi, ayet 29).
Osmanlıda gayrimüslimlere ne denirdi?
“Kâfir”, “kuffar”, “kafere” terimleri kullanıldı. “İnananlar ve kâfirler” olarak ifade edilen bu sınıflandırma, “Müslümanlar ve gayrimüslimler” olarak da ifade edilebilir. “Gayrimüslim” terimi genellikle Müslüman olmayan tüm grupları ifade eder.
Allah’ın zimmeti ne demek?
Zimmet: Üstlenilen ve yerine getirilmesi gereken. Lehte ve aleyhte hakların geçerliliği ve gerçekleştirilmesi.
Voyvoda kime denir?
Slav dillerinde voyvoda, komutan veya prens anlamına gelir. Osmanlı İmparatorluğu Eflak ve Boğdan’ı ilhak etmeden önce, bu ülkelerin krallarına voyvoda denirdi.
Örfi vergiler nelerdir?
Örfî vergiler, geleneklere göre konulan ve dinî ayrım yapılmaksızın herkesten (tüm vergi mükelleflerinden = Raiyyet) toplanan vergilerdir. Bu vergilerin bir diğer örneği de savaş hazırlığı olarak konulan İmdadiye-i Seferiye ve Iane-i Cihadiye’dir. Daha sonra bu vergiler “Mürettebat” adı altında gruplandırılmıştır.
Zimmet olayı nedir?
Kötüye kullanma suçu, malın kötüye kullanılmasıdır. Öte yandan zimmete para geçirme durumunda, suçlu, suçun konusu olan malı, sanki sahibiymiş gibi elden çıkarır. Bu tasarruflara örnek olarak şunlar verilebilir: Suçun ilgili olduğu malları amaçlanan amaç dışında kullanmak veya başkasına satmak cezalandırılabilir.
Zımni ne demek islamda?
III, İstanbul 1991, s. 135. 234; BİLMEN, s. 422. 440 Sayfa 3 YURTSEVEN sözleşmeye Zimmet denir. “Zimmi”, bu sözleşmeyi İslam devleti ile yapan gayrimüslimler için kullanılan bir terimdir ve gayrimüslim bir kadına “Zimmi” denir.9
Zimmî zikri nedir?
Kulun bütün varlığıyla Yüce Yaratıcıya yönelmesi, O’ndan istek ve temennilerde bulunması anlamında dinî bir terim olup, bu amaçla yapılan bir ibadettir.
Eman ne demek?
Eman esas olarak birçok anlam ifade eder; korumak, güvenlik sağlamak, yardım etmek, devralmak anlamına gelir. Uluslararası hukukta bu terim, bir düşmana güvende olduğuna dair bir söz veya işaret anlamına gelir.
Zimmete neden olma?
Zimmet suçunun oluşması için, suçun konusunu oluşturan malın, kamu görevlisi olan failde görevi dolayısıyla zilyetlik altında bulunması veya failin o mal üzerinde koruma ve gözetim yükümlülüğünün bulunması gerekir.
Zimmet teorisi nedir?
Mülk edinme, tüketme veya satma gibi suçlar. Zimmete para geçirmenin temel cezası beş ila on iki yıl hapistir. Suç nitelikli haliyle, yani zimmete para geçirmenin keşfedilmesini önlemek amacıyla hileli davranışla işlenirse, ceza yarı yarıya artırılır.
Zımni ne demek islamda?
III, İstanbul 1991, s. 135. 234; BİLMEN, s. 422. 440 Sayfa 3 YURTSEVEN sözleşmeye Zimmet denir. “Zimmi”, bu sözleşmeyi İslam devleti ile yapan gayrimüslimler için kullanılan bir terimdir ve gayrimüslim bir kadına “Zimmi” denir.9
Zimmet ne demek din?
Zimmet kelimesinin çoğulu olan zimem, borç anlamına gelir ve eskiden kredi defteri için kullanılan bir terimdi.
Zimmî zikri nedir?
Kulun bütün varlığıyla Yüce Yaratıcıya yönelerek O’ndan bir şeyler istemesi, dilekte bulunması anlamına gelen dinî bir terim ve bu amaçla yapılan bir ibadet biçimidir.
Eman ne demek?
Eman esas olarak birçok anlam ifade eder; korumak, güvenlik sağlamak, yardım etmek, almak anlamına gelir. Uluslararası hukukta, “düşmana güvende olduğuna dair verilen bir söz veya işaret” buna uygun olarak kullanılan bir ifadedir.