Muşmula döngel ne demek?
Boyu 3 ila 6 metreye kadar ulaşabilen küçük çalı benzeri bir ağaçtır. Ülkemizde beybıyık, yeni dünya ve dönergel olarak da adlandırılan bitkinin meyveleri mayıs ayından haziran ayına kadar tomurcuklanıp çiçek açar. Çiçekleri pembe-beyaz, meyveleri ise turuncu-sarı renktedir.
Döngel meyvesi neye iyi gelir?
Muşmula faydaları şu şekilde sıralanabilir: Vitamin içeriği: Muşmula, B ve C gibi önemli vitaminleri içerir ve bu vitaminler bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve enerji üretimine yardımcı olabilir. Lif içeriği: Muşmula, sindirim sistemini düzenleyen yüksek lif içeriğine sahiptir.
Töngel mi döngel mi?
Töngel, Döner, Beşbıyık, Ezgil gibi isimlerle de bilinen muşmula, bol çekirdeği, olgunlaştıktan sonra kahve rengini alması ve iç kısmının yumuşak olmasıyla kolayca tanınan bir meyvedir.
Töngel ismi ne demek?
Kış meyveleri arasında sayılan, “Töngel”, “beşbıyık” olarak da adlandırılan “muşmula”, vitamin ve mineral açısından zengin bir meyvedir.
Döngel ne demektir?
Döngel, muşmulanın Karadeniz’deki adıdır.
Muşmula ne demek TDK?
Muşmula (Mespilus germanica), Rosaceae alt familyasından Amygdaloideae familyasından bir ağaç ve bu ağacın meyveleridir.
Muşmula ile Yenidünya aynı mı?
Bilimsel adı Mespilus germanica olan muşmula, Dönergel, Yeni Dünya, Ezgil ve Fivebıyık gibi çeşitli isimlerle de bilinmektedir. Bu meyve, Rosacea’nın bir alt türü olan Amygdaloideae familyasına aittir.
Döngel nasıl yenir?
Olgun muşmulalar sadece kabuklarını ve çekirdeklerini ayıklayarak tüketilebilir. Muşmulaların en faydalı hali meyvelerini taze olarak tüketmektir. Muşmulaları sade tüketmek istemiyorsanız kabuklarını ve çekirdeklerini çıkarıp bir blenderda püre haline getirebilirsiniz.
Döngel hangi yöreye ait?
Halk arasında Musmula, Töngel, Beşbıyık, Ezgil ve Gelin Boğan gibi isimlerle bilinen döngel, Karadeniz’in kıyı kesiminde ve Karadeniz’e bakan Marmara bölgesinde yetişir.
Muşmula hangi hastalıklara iyi gelir?
Bağışıklık sistemini destekler. Muşmula, olgun haliyle sonbaharda, Ekim – Kasım aylarında süslenir. Bu dönemde düzenli olarak alındığında bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. C vitamini ile desteklenerek vücudun direncini artırır ve hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.
Muşmula böbreklere iyi gelir mi?
Karaciğer ve böbrek sağlığına iyi gelir. Muşmula çayının düzenli tüketimi karaciğerde biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir ve böbreklerde taş ve kum oluşumunu önleyebilir.
Muşmula kabız yapar mı?
Kabızlığa karşı doğal çözümlerden biri olan muşmula, demir ihtiyacının arttığı durumlarda da faydalıdır. Muşmula aşırı şeker içermediği için diyabet hastaları tarafından da sorunsuz bir şekilde tüketilebilir.
Muşmula isminin anlamı nedir?
Medlar – İngilizce sözlük. Yunanca músmula μούσμουλα kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime Yunanca músmulo μούσμουλο “elma benzeri bir meyve, Mespilus germanica” kelimesinin çoğuludur.
Töngel neye iyi gelir?
Tongel meyvesindeki C vitamini kansızlığa çok faydalıdır ve iskorbüt tedavisinde de yardımcı olabilir. İltihap önleyici özelliklere sahip olan tongel, kanserle savaşmada etkili besinlerden biridir. Bol miktarda lif içerir. Bu nedenle, hızlı kilo vermeye yardımcı olur.
Muşmula hangi yöreye ait?
Birçok bölgede Döngel veya Töngel olarak bilinir. Gülgiller familyasından faydalı bir meyve olan muşmula, orta büyüklükte bir ağaçtan elde edilir. Muşmula, kışın yapraklarını döken, eğri dalları olan bir meyve ağacıdır. Ülkemizde Ereğli ile meşhur olsa da muşmula Japonya’da duyulan bir meyvedir.
Muşmula argoda ne demek?
Konuşma dilindeki anlamı, muşmula meyvesinin çürüyüp buruştuktan sonra yenilebilir doğasına atıfta bulunur. Latince mespilus ve Almanca Mispel (aynı anlama gelir) biçimleri eski Yunancadan gelir. ezgīl [Fa.]: Döngel, didukeleri yerdi, böylece bazı yerlerde muşmula haline gelirlerdi. Medlar: Yaşlılara verilir.
Döngel hangi meyvedir?
Bilimsel adı Mespilus germanica olan muşmula, Dönergel, Yeni Dünya, Ezgil ve Fivebıyık gibi çeşitli isimlerle de bilinmektedir. Bu meyve, Rosacea’nın bir alt türü olan Amygdaloideae familyasına aittir.
Döngel meyvesi nasıl yenir?
Olgun muşmulalar sadece kabuklarını ve çekirdeklerini ayıklayarak tüketilebilir. Muşmulaların en faydalı hali meyvelerini taze olarak tüketmektir. Muşmulaları sade tüketmek istemiyorsanız kabuklarını ve çekirdeklerini çıkarıp bir blenderda püre haline getirebilirsiniz.
Muşmula sirkesinin faydaları nelerdir?
Antioksidan özelliği ile zararlı toksinleri yok eder. Kan dolaşımını düzenler ve ishali durdurur. Mide bulantısı ve kusmaya karşı önerilir. Serin ve nemsiz bir ortamda, ışıktan koruyarak ve çocukların ulaşamayacağı yerde saklayın.
Kaynak: varanvinc.com.tr