Arap aşı mı arabaşı mı?
Yozgat’ta uzun kış gecelerinde akşam yemeklerinden sonra ve yatmadan önce sohbet sırasında servis edilen bir atıştırmalık türüdür. Bu nedenle yemeğin adı başlangıçta “ara aşı” olmasına rağmen halk arasında “arabaşı” olarak değiştirilmiştir.
Arabaşı çorbasının kökeni nedir?
Arabaşı olarak bilinen yemeğin gerçek adı “Ara aşısı”dır. 13. yüzyılda Karamanlı Beyliği’nde tören yemeği olarak ortaya çıkmıştır. Karamanoğulları’ndan komşu beyliklere yayılmıştır; günümüzde Yozgat, Kayseri, Nevşehir, Konya ve Afyonkarahisar’da kış aylarının şenlik yemeği haline gelmiştir.
Arabaşı patenti kime ait?
Yozgat Ulaşım Merkezi, 27 Aralık 2013 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilerek coğrafi işaret almaya hak kazandı.
Arabaşı çorbası ne eti?
Arabaşı, tavuk, kaz veya av etinden (tavşan, keklik, ördek vb.) yapılır. Buğday unu, tuz ve sudan yapılan araşı hamuru da çorbasıyla birlikte yenir.
Arabaşı çorbası Konya’nın mı?
Günümüzde salça ile yapılan bu çorbaya Selçuklular erik veya üzümle asit katarlardı. Konya’nın Bozkır ilçesinde hala yaşatılan bu erikli çorba türü Selçuklu geleneğinin devam ettiğini göstermektedir.
Yozgat arabaşı nedir?
Yozgat Arabaşı; Ayrı ayrı hazırlanan arash çorbası ve arash hamurundan oluşan bir üründür. Çorbayı diğer çorbalardan ayıran en önemli özelliği ekmekle tüketilmeyip hamurun yutularak (çiğnenmeden) kışın içilmesidir.
Arabaşı ilk nerede yapıldı?
YOZGAT – İç Anadolu Bölgesi’nin soğuk kış günlerinin vazgeçilmez yemeği olan “arabası”, Yozgat Belediyesi tarafından TSE’ye tescil ettirilerek şehre özgü yemekler listesine eklendi.
Arabaşı çorbası nereye özgü?
Yozgat’ın meşhur yemeklerinden biri olan ve şapır şupur çorba olarak da bilinen Arabaşı çorbasının tarifi, kırmızı biber salçasında gizli.
İlk çorbayı kim buldu?
Çorbanın ilk yazılı kayıtları MÖ 24. yüzyılda Mezopotamya’da yapılan yazıtlarda bulunmuştur. Kayıtlarda mercimek ve arpa gibi tahıllardan yapılan çorbalardan bahsedilmektedir. Çorbanın MÖ 17. yüzyılda Çin’de çeşitli şekillerde hazırlandığı bilinmektedir.
Arap aşı çorbası hangi ilimize aittir?
Kırşehir İli Çorbaları: Arapaş, Düğş, Katmaş, kurutulmuş tarhana çorbası, tarhana çorbası, tırşık çorbası, yeşil mercimek çorbası. Kırşehir İli’ne ait 7 çorba tespit edildi.
Yozgat’ın neyi meşhur?
Kentin yöresel yemekleri; Testi kebabı, ayva basması, sarma, bazlama, katmer, sızlak, lapa, erişte, çap çup, topak çorbası, kaypak, light çorba, düğürcük çorbası, bulama çorbası, sakala asma çorbası, haside, sütlü kabak, patlıcan turşusu ve tas kebabıdır. Parmak sarma ve peksimet ise sadece Yozgat’ta bulunan özel bir ekmek türüdür.
Arabaşı Eskişehir’in mi?
Eskişehir’in tescilli lezzeti eklembacaklı çorbası! 5 Aralık 2023
Arabaşı mı Arap aşı mı?
Arabaşı çorbası, birçok farklı bölgede az çok benzer isimlere sahip olan ve içeriğinde çok ufak değişikliklerle hazırlanan yemeklerden biridir. Adından dolayı bir Arap yemeği olarak düşünülse de aslında “ara aşı” kelimesinden türemiştir.
Türk mutfağından çorbalar nelerdir?
O halde gelin evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz Türk çorba tariflerine bir göz atalım.
Kabak çorbası nerenin?
Malatya’ya özgü bir çorba, hem doyurucu hem de çok lezzetli. En azından bir kere denemenizi tavsiye ederim, eminim çok beğeneceksiniz.
Arabaşı faydaları nelerdir?
Arabaşı çorbası tavuk veya hindi etiyle hazırlanır ve bu etin içerdiği proteinler bağışıklık sistemini destekler. Çorbada kullanılan baharatlar (acı biber ve karabiber gibi) antioksidan özelliklere sahiptir ve vücudu enfeksiyonlardan korur. Baharatlı ve acı bir çorba mideyi yatıştırır ve sindirimi kolaylaştırır.
Arabaşı Karaman’ın mı?
Karaman’ın meşhur yemeği, çorbası ve hamur işi tarifi.
Arabaşı hamuru kaç dakika kaynamalı?
Kaynayan suya hızlıca döküp çırpma teliyle sürekli karıştırarak 10 dakika pişiriyoruz. Büyük yuvarlak fırın tepsisini ıslatıp hamuru içine döküyoruz. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına koyuyoruz ve bir saat sonra hazır oluyor.
Arabaşı Eskişehir’in mi?
Eskişehir’in tescilli lezzeti eklembacaklı çorbası! 5 Aralık 2023