Belediye şirketleri taşeron mudur?
2018 yılında yürürlüğe giren 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile belediyelerdeki geçici işçiler belediye içindeki şirketlere devredildi. Ancak taşeronluk sistemi henüz bitmedi. Belediye içindeki şirketler tarafından kalıcı olarak güvence altına alındı.
Belediye şirket işçilerinin statüsü nedir?
Yukarıda belirtildiği üzere, belediye şirketlerinde çalışan personel, özel sektör şirketlerinde çalışan personel gibi 4857 sayılı İş Kanunu’na tabidir. Bu nedenle, bu şirketlerde çalışan personelin iş ilişkisi geçerli veya haklı sebeplerle her zaman sona erdirilebilir.
Belediye şirketleri kamu mu?
Tüm bu ölçütlere bağlı olarak, belediye işletmeleri bağımsız tüzel kişiliğe sahip olsalar bile, belediyelere karşı sorumlulukları ortadan kalkmamaktadır (Sayan ve Kışlalı, 2008: 65-66). Belediye işletmeleri bu bağlamda değerlendirildiğinde; kamusal denetim düzenine uymak zorunda olan kamu kuruluşlarıdır.
Belediye KİT nedir?
Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) kavramı eyaletten eyalete değişmekle birlikte genel olarak kamu kaynaklarını kullanarak ekonomik sektörde faaliyet gösteren hükümet kuruluşlarını ifade eder.
Belediye şirket işçileri hangi statüde?
Belediyeler ve belediye şirketleri artık personel istihdamına ilişkin hizmet alımı yapamayacaklar. 4.12. Kamu kurum ve kuruluşlarında personel istihdamına ilişkin hizmet alımları kapsamında.
Belediye şirket işçileri kamu işçisi mi?
Belediye şirketlerinin çalışanları kamu hizmetleri sağlar. Bu nedenle, tüm belediye çalışanları eşit haklara sahip olmalı ve belediye şirketlerine sürekli istihdam ve ek ücret hakkı verilmelidir. İş güvencesi hakkı tüm çalışanlar için bir hak olarak yeniden düzenlenmelidir.
Belediye şirketleri KİT midir?
Tanımlarından da anlaşılacağı üzere, kamu iktisadi teşebbüslerinin tüm sermayesi devlete aittir. Belediyeler kamusal kabul edilmekle birlikte, devletten ayrı bir tüzel kişiliğe sahiptirler. Bu bakımdan belediye teşebbüslerini kamu iktisadi teşebbüsleri, kamu hukukuna tabi iktisadi teşebbüsler veya kamu iktisadi teşebbüsleri olarak nitelemek mümkün değildir.
Belediyede çalışan şirket elemanlarına kadro var mı?
Kurumsal çalışma personel işi değildir.
Belediye şirketleri alt işveren mi?
Belediyeler ve bağlı kuruluşlarında geçici olarak çalışan işçilerin, belediyenin sürekli personeli yerine belediye işletmelerinde işçi olarak çalıştırılması düzenlenmiştir. Belediye işletmeleri, asıl işveren olan belediyelerin personelinin çalıştırılması esasına göre hizmet veren alt işveren şirketlerdir.
Belediye şirketleri 4734 Sayılı Kanuna tabi mi?
Dolayısıyla, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun (d) bendinde, belediyeler, doğrudan veya dolaylı olarak, kapsam dahilindeki diğer kamu idareleri veya bunların sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketler de 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun kapsamına girmektedir.
Belediye şirketleri 2886’ye tabi mi?
Uygulama, 2886 sayılı Kanun hükümlerine göre yürütülür.” Görüldüğü üzere belediye işletmeleri 2886 sayılı Kanun kapsamına girmemektedir ve dolayısıyla 2886 sayılı Kanun kapsamına girmemektedir. Bu nedenle belediye işletmeleri gelir getirici faaliyetlerinde 2886 sayılı Kanun’u uygulamayacaktır.
Belediye şirket işçilerine 52 günlük ikramiye verilecek mi?
Toplu iş sözleşmelerinde, 6772 sayılı Kanun kapsamında ödenen ek ödeme, kapsam dahilindeki tüm çalışanlara (belediye işletmeleri ve il özel idare işletmeleri dahil) ödenir. Bu ek ödeme dışında, toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışanlara ödenen ikramiye gün sayısı 60 günden az olan işyerlerinde ikramiye gün sayısı 60 güne çıkarılır.
KİT olan kurumlar hangileri?
Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve bağlı ortaklıkları arasında Çay-Kur, Devlet Malzeme Ofisi, Elektrik Üretim A.Ş., Et ve Süt Kurumu, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Toprak Mahsulleri Kurumu, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi yer almaktadır…
KİT ne demek kimleri kapsıyor?
Günümüzde kamu iktisadi teşebbüsleri, Devlet İktisadi Teşebbüsleri (DİT) ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) için kullanılan genel addır. Devlet iktisadi teşebbüsleri, Anayasa’nın 165. maddesinde tanımlanmaktadır; “sermayesi doğrudan veya dolaylı olarak devlete ait olan kamu kuruluşları ve ortaklıkları” olarak tanımlanmaktadır.
KİT devletin mi?
askıya alındı. Bu yasa, sermayesi tamamen devlete ait olan kuruluşları devlet işletmesi olarak kabul ediyor.
Belediye şirketlerinde çalışan işçilere kadro verilecek mi?
Kurumsal çalışma personel işi değildir. Her gün yüzlerce çalışanın iş sözleşmesi feshedilmektedir.
Belediye şirketleri alt işveren mi?
Belediyeler ve bağlı kuruluşlarında geçici olarak çalışan işçilerin, belediyenin sürekli personeli yerine belediye işletmelerinde işçi olarak çalıştırılması düzenlenmiştir. Belediye işletmeleri, asıl işveren olan belediyelerin personelinin çalıştırılması esasına göre hizmet veren alt işveren şirketlerdir.
Belediye taşeron işçi nedir?
Acente çalışanları esasen alt yüklenicinin çalışanlarıdır. Ana işveren, alt yüklenicinin çalışanlarının haklarından birlikte sorumlu olsa da, alt yüklenicinin ana işvereni değildir. Bu nedenle, alt yüklenicinin tazminat hakkından bahsettiğimizde, ilk sorumlu olan alt yüklenici, yani alt yüklenicinin işverenidir.
Taşeron işçi kadro kimleri kapsıyor?
1- Alt yükleniciler kaç kişiyi kapsıyor? : 850.000 kişiyi kapsıyor. Bunlardan 450.000’i kamu sektöründe, 400.000’i ise belediyelerde çalışıyor. Alt yükleniciler “özel sözleşmeli personel” olarak istihdam ediliyor. Yani memur olamazlar, ancak kadrolu çalışan olarak kabul edilirler.
Kaynak: btibbimedikal.com.tr